+31(0)6 21 277 130 info@adelante-advies.nl

Organisatieontwikkeling

Als je in jouw organisatie vastloopt, komen we graag met je kijken wat er aan de hand is. Adelante Coaching & Advies hanteert daarbij een evolutionair perspectief.

Dat betekent dat we er vanuit gaan dat hoe er nu georganiseerd is niet verkeerd is, maar dat het niet meer de meest passende vorm is voor de huidige omstandigheden. De vraag is dus waar en welke verdere ontwikkeling nodig is.

“There is nothing inherent “better” about being at a higher level of development, just as an adolescent is not “better” than a toddler. However, the fact remains that an adolescent is able to do more, because he or she can think in more sophisticated ways than a toddler. Any level of development is okay; the question is whether that level of development is a good fit  for the task at hand.” -Nick Petrie, Center for Creative Leadership

Daarbij hanteren we de volgende principes:

1. Een integrale aanpak
Door een integrale aanpak te gebruiken creëren we interventies die het hele systeem meenemen. Niet alleen de cultuur, maar ook de structuur, de processen en onderlinge afspraken. En de concrete gedragingen van de mensen en hun individuele overtuigingen en vaardigheden.

2. Behoud wat kan, ontwikkel door waar het moet
Een evolutionaire aanpak betekent dat je respecteert wat voldoet. Niet alles hoeft anders, alleen daar waar het oude niet meer voldoet is er de noodzaak om verder te ontwikkelen. Oftewel: overstijgen en omvatten.

Met behulp van Spiral Dynamics creëren we helderheid wat behouden kan worden en wat verder ontwikkeld moet worden.

Voorbeelden van organisatietrajecten:

  • Drie organisaties wilden af van de klant-opdrachtnemer relatie en meer samenwerken als partners. We hebben de samenwerking pur sang (intern collectief) verbeterd door een gezamenlijke visie te helpen ontwikkelen, bij de overleggen aanwezig te zijn en daar interventies te doen om de patronen in de samenwerking helder te krijgen. Een aantal mensen is gecoacht op hun overtuigingen en gedrag binnen deze samenwerking (intern individueel). Daarnaast is gekeken in hoeverre de systemen ondersteunend waren aan de nieuwe visie. Met name het beloningssysteem van één van de partners en het logistieke proces bleken contraproductief. Ook hier hebben interventies plaatsgevonden, met als gevolg een integrale verbetering van de samenwerking.
  • Een uitdagende klus bij ProRail: het creëren van een leercultuur tussen ProRail en vijf ingenieursbureaus die elkaars concurrenten zijn. Gedurende anderhalf jaar hebben we veranderingen bewerkstelligd op het gebied van cultuur (vertrouwen, gezamenlijke visie), gedrag (het delen van fouten om van elkaar te kunnen leren), processen (nieuwe manieren van aanbesteden en het vaststellen richtlijnen en uitvoering buiten in de praktijk). Interventies vonden plaats in alle kwadranten en op alle niveaus.

Sander Boekee, Team Manager Treinbeveiliging ProRail: “Hoe krijg je een opdrachtgever met meerdere opdrachtnemers (concurrenten) aan tafel om fouten en kennis te delen en fouten vroegtijdig te voorkomen. Heleen heeft mede gezorgd voor een transformatie van de manier van samenwerken met ingenieursbureaus en aannemers, het aangaan van lastige gesprekken en thema’s zoals aanbesteden en het inventariseren van risico’s. Vanuit een natuurlijke rust weet Heleen de juiste accenten te raken om mensen in beweging te krijgen en te verbinden. Ze doet dit door te spiegelen, prikkelen en soms uit te dagen vanuit haar tenen. Dit doet ze met passie, energie en vooral veel gevoel. Lange termijn abstracte plannen die er waren werden door Heleen omarmd en concreet gemaakt.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Schrijf je in om elke twee weken nieuwe artikelen te ontvangen over 'anders organiseren'
INSCHRIJVEN
close-link

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op Accepteer cookies te klikken.