+31(0)6 21 277 130 info@adelante-advies.nl

Inspiratie

Op deze pagina deel ik graag boeken, films of andere publicaties waarvan ik vind dat ze waardevol zijn. Ook een aantal interviews dat ik hield is hier terug te vinden.

Junpo Denis Kelly Roshi on the Importance of Meditation for Managers

g-JunPo-Roshi-SMIn anticipation of the evening with Junpo Denis Kelly Roshi in Amsterdam, October 10 2015, I interviewed Junpo via Skype. Jun Po Denis Kelly received his Zen Masters recognition in 1992. He was Vice Abbot and head monk as well as resident yoga teacher at Dai Bosatsu Zendo Kong Ji in the Catskill Mountains in New York state from 1987 through 1993. His Inka Zen lineage is in the Rinzai tradition, through Eido Shimano Roshi of the The Zen Studies Society. Jun Po has been practicing, studying and teaching Zen and Yoga for over twenty-five years

Reinventing Organizations

Onze huidige organisaties zijn niet meer hetzelfde als die van 100 jaar geleden, sterker nog, ze zijn niet eens meer hetzelfde als die van 15  jaar geleden. Door de veranderingen in de techniek, de samenleving etcetera veranderen organisaties. Frederic Laloux, voormalig McKinsey man, deed uitgebreid onderzoek naar de manier waarop succesvolle bedrijven zich georganiseerd hebben. In zijn boek Reinventing Organizations doet hij hier verslag van. Een must-read voor iedereen die bij wil blijven op het gebied van organisaties!

 

 

Vind je een boek lezen te veel werk, kijk dan in elk geval naar deze film:

Spiral Dynamics

Spiral Dynamics vind ik een geweldige theorie om zicht te krijgen op de ontwikkeling van (organisatie-)culturen en waarom mensen wel of niet lekker samen kunnen werken. Onlangs vond ik een helder artikel hierover dat ik graag met je deel: spiraldynamics

The Heart of Zen

The Heart of Zen: Enlightenment, Emotional Maturity and What It Really Takes for Spiritual Liberation door Jun Po Denis Kelly Roshi en Keith Martin-Smith.

Heart of ZenEén van mijn eerste blogs heette “Spiritual Progress Goes Boink”. Mijn punt in dat blog was dat spirituele ontwikkeling niet iets verhevens of zweverigs is, maar iets alledaags. Als er iemand is die dat weet uit te leggen is het Jun Po Denis Kelly Roshi. Jun Po is een Amerikaanse zen-priester en een waanzinnig inspirerend persoon. Hij is iemand met veel humor en heeft zelf alle diepten van het leven gezien. In de jaren 60 was hij de grootste LSD producent van Californië! In het boek The Heart of Zen legt hij uit hoe alledaags verlicht zijn eigenlijk is. Ik vond het een feest om dit boek te lezen en baalde echt toen ik het uit had. Gelukkig had ik het voorrecht om in september 2014 8 dagen bij Jun Po te zijn in een retraite! Jun Po is de grondlegger van de Mondo Zen. Dat is traditionele Japanse Zen aangepast aan de westerse samenleving in de 21e eeuw. In plaats van een goeroe die jou vertelt hoe het zit is Mondo Zen gebaseerd op het zelf laten ervaren van de inzichten. Als je het zelf hebt ervaren weet je dat het waar is en heeft het meer betekenis voor je dan wanneer iemand het je vertelt. Mondo Zen doet drie dingen: ten eerste demystificeert Mondo Zen de staat van verlichting. De kern is dat iedereen de staat van verlichting kan ervaren. Daar hoef je geen jaren voor op een kussentje te zitten mediteren (dat helpt natuurlijk wel). “Enlightenment is closer to you than your own face” is een favoriete uitspraak van Jun Po.Ten tweede geeft het je een beter begrip van je emoties. Je ervaart dat onder emoties zoals woede, schaamte en onverschilligheid diepere gevoelens liggen zoals angst, verdriet en zorg. En ten derde ervaar je wat de relevantie hiervan is voor je dagelijks leven. Je hoeft namelijk niet meer boos, beschaamd of onverschillig te reageren als je weet wat er onder ligt. Je hebt een moment om de keuze te maken om met een groot hart en een heldere geest te reageren. Dit vergt oefening maar het is voor iedereen bereikbaar. En dit is precies waar persoonlijk leiderschap wat mij betreft over gaat: verantwoordelijkheid nemen voor hoe je je gedraagt en dat doen vanuit een hoog bewustzijn. Dus niet: Ja, ik word snel boos maar ik ben nou eenmaal een zak.” Dat is geen leiderschap. Door de stappen in dit boek te volgen train je jezelf om bewust te reageren op de emoties die je voelt. Klinkt misschien allemaal als serious stuff. Maar het boek is zo lichtvoetig geschreven dat het erg inspirerend is om te lezen.

Sinds ik de retraite/trainersopleiding heb gedaan faciliteer ik zelf de sessies, zie Take Your Seat!

De Moed van Imperfectie

De moed van imperfectieMomenteel lees ik “De Moed van Imperfectie” van Brené Brown. Over hoe we onszelf klem zetten door te denken dat we pas ergens bijhoren, dat er pas van ons gehouden wordt als we aan bepaalde (zelfbedachte) eisen voldoen. Een terugkerend thema, zowel bij mezelf als bij mijn coachees.

De kern van Browns boek is om milder te worden naar onszelf. Niet langer geloven dat je aan bepaalde maatstaven moet voldoen maar accepteren wie je werkelijk bent. Erken dat je sommige dingen beter kunt dan andere dingen en dat dat OK is. Jezelf niet vergelijken met anderen en stoppen met aan externe verwachtingen te voldoen. En, heel belangrijk, gevoelens die pijnlijk zijn niet onderdrukken of verdoven (door hard te werken, te roken, te eten of eindeloos op Facebook rond te hangen) maar er ook niet aan te hechten.
Wat me erg aanspreekt is haar advies om dankbaarheid en geluk te cultiveren. Ze zegt dat dankbaarheid niet iets is wat je overkomt, maar iets wat je kunt beoefenen. Dat geloof ik ook. Daarom ben ik onlangs begonnen met een dankbaarheids-boekje: elke avond voor ik ga slapen schrijf ik in dit boekje waar ik dankbaar voor ben en wat er goed is gegaan die dag. Een heerlijke manier om de dag af te sluiten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Schrijf je in om elke twee weken nieuwe artikelen te ontvangen over 'anders organiseren'
INSCHRIJVEN