Leergang Integrale Zelfsturing

Leiding geven aan zelfsturing in flow

 

 • Realiseer met succes de transitie naar zelfsturing in jouw organisatie
 • Vergroot je persoonlijke impact als change facilitator
 • Leer de meest recente theoretische inzichten over zelfsturing, heelheid en purpose van je organisatie
 • Vergroot je deskundigheid, kennis en impact als veranderaar

Wie ben jij?

Je wilt meer zelfsturing in je organisatie realiseren.
Je bent (bege)leider van dit proces en bent op zoek naar principes en wetmatigheden van hoe zelfsturing op gang te brengen.
Je zoekt naar voorbeelden en handvatten hoe je zelfsturing in jouw organisatie op een passende manier kunt vergroten.

Wat is de Leergang Integrale Zelfsturing?

De Leergang Integrale Zelfsturing geeft je 9 maanden steun in de rug als je (meer) zelfsturing in je organisatie wilt.
Het is een unieke combinatie van theoretisch kader over zelfsturing, handvatten krijgen HOE je zelfsturing concreet maakt, best practices van de trainers, gastdocenten en je medecursisten.
Als deelnemer van de leergang ben je verantwoordelijk voor een project aangaande meer zelfsturing binnen je organisatie. Daar ga je gedurende de Leergang aan werken.
Je leert jouw persoonlijke impact als change facilitator te vergroten.
De eerstvolgende Leergang loopt van 22 november 2018 t/m 13 juni 2019. Opgave vóór 15 oktober 2018.

De essentie van integrale zelfsturing

Veel organisaties zijn momenteel bezig met zelfsturing (of: zelforganisatie). Er zijn veel mogelijkheden: werken met zelfsturende teams, holacracy,  semco style enz. Wij hebben een aanpak ontwikkeld, die gebaseerd is op een omvattende kijk op mens en organisaties. Het is een krachtige synthese van de nieuwste inzichten in organisatie-ontwikkeling (met name holacracy, Spiral Dynamics en Laloux’s “Reinventing Organizations’’) en onze eigen jarenlange ervaring in begeleiding van organisatieverandering naar meer zelfsturing. We hebben het ‘’integrale Zelfsturing’’ genoemd: omdat onze aanpak zowel de cultuur áls de organisatie-inrichting en werkprocessen omvat, en zowel persoonlijke mindset, houding en gedrag áls de organisatie als ’’collectief’’ en haar bedoeling. Dat is dus een écht íntegrale aanpak.


De thema’s van de Leergang:

Module 1: De aanpak van integrale zelfsturing;

 • Toelichting op de aanpak van integrale zelfsturing, de stadia en 5 aspecten van integrale zelfsturing.
 • Je maakt een foto van de stand van zaken van zelfsturing in jouw organisatie en de mogelijke next steps
 • Aanscherpen van ieders project en gewenst resultaat;
 • Jouw rol als change facilitator in benutten van veranderwetmatigheden.

   

Module 2: Regelruimte vergroten, minder regels

Gastspreker: Janneke Tetteroo, zij is als Programmadirecteur Bankieren met de Menselijke Maat bij de Volksbank o.a. bezig met de transitie naar zelfsturing bij de bank.

 • Ontdek waar je in jouw organisatie kunt snoeien om ruimte te geven aan eigenaarschap met behulp van de RO Organisatiescan. (gebaseerd op Laloux)

   

Module 3: Werken met rollen en verantwoordelijkheden

 • Beleggen van verantwoordelijkheid in rollen in plaats van functies, op basis van holacracy
 • Verduidelijken van verantwoordelijkheden in je (management)team
 • Verdelen van verantwoordelijkheden teamleider/manager over de teamleden
 • Werken vanuit rollen en verantwoordelijkheden: aan de slag met je eigen organisatie(onderdeel)

 

Module 4: Overleg en besluitvorming bij zelfsturing – holacracy en sociocratie

 • Kennismaking met de nieuwste methodieken voor besluitvorming bij zelfsturing
 • In een GAME ervaren van overleg en besluitvorming met holacracy
 • Toepassingen van sociocratie en holacracy voor jouw eigen overleggen.

 

Module 5: Persoonlijk leiderschap in een zelfsturende organisatie

Bewustwording op je eigen veranderkracht, ook onder stress en druk

 • Omgaan met veranderweerstand.
 • Leren beinvloeden van mindset en gedrag van jezelf in relatie tot anderen.
 • Herkennen en leren omkeren van afhankelijkheid, versterken van eigenaarschap.

   

Module 6: Beoordelen en belonen bij zelfsturing

Gastspreker Alexander Berkhoff, Finext   

 • Moderne vormen van beoordelen en belonen in zelfsturende organisaties
 • Peer-beoordeling en
 • Methodieken voor transparante omgang met beloningen
 • Stappenplan om tot andere vormen van beoordelen & belonen te komen

 

Module 7: Informatievoorziening voor zelfsturing en afronding

 • Inrichting van de informatievoorziening voor zelfsturende teams
 • Hoe neem je toezichthouders mee
 • Omgaan met resources verdeling binnen de zelfsturende organisatie
 • Afronding en evaluatie van de projecten


Voor wie

Managers, bestuurders en HR-managers, die bezig zijn om (meer) zelfsturing te realiseren in hun organisatie en die hun organisatie meer klantgericht, bezield en toekomst-bestendig willen maken. In de vorige twee leergangen waren er deelnemers (managers en HR business partners) vanuit onderwijs- en onderzoek, zakelijke dienstverlening, woningcorporaties,  mkb en zorg.

Onze aanpak

De Leergang bestaat uit 7 modules (4 maal een hele dag; 22 november, 6 december, 7 maart 2019 en 23 mei 2019 en 3 x een halve dag; 17 januari, 11 april en 13 juni 2019). Elke module kent de volgende onderdelen:

 • Nieuwste kennis en inzichten over organisatie-ontwikkeling, zoals holacratie, sociocratie, Reinventing Organizations
 • Leren toepassen van de aanpak van de aanpak van integrale zelfsturing
 • Voorbeelden van zelfsturing bij andere organisaties, met gastsprekers die hun ervaringen delen (Volksbank en Finext)
 • Versterking van jouw veranderkracht (met onder andere gastdocent Anouk Brack)
 • 9 maanden lang input en support op jouw veranderproject, zodat je succesvol volgende stappen kunt zetten.

Tussen de modules door zijn de trainers/opleiders beschikbaar voor individuele vragen. Je krijgt inspiratie, lees- en kijk tips gedurende de hele leergang. Er is geen studieverplichting; de ervaring leert dat de leergang niet veel meer extra tijd vergt dan de genoemde modules. Het meeste leren gebeurt tijdens je dagelijks werk en de reflectie daarop. We werken met een online community van deelnemers gedurende de leergang.

 

Praktische informatie

De trainingskosten van de Leergang zijn € 2985 exclusief accommodatiekosten (€ 645) en exclusief btw, maar inclusief materiaal.

Locatie: Fort aan de Klop, Utrecht.

De ervaring leert dat het zinvol is om samen met een collega mee te doen aan dit traject. Dan versterk je elkaar om de ontwikkeling in je organisatie in gang te zetten.

Meedoen?

Schrijf je in of krijg meer info via info@nextlevelorganiseren, Toon Franken (06-53218938) of heleen.kuiper@adelante-advies.nl, Heleen Kuiper (06-21277130), of vul je gegevens hieronder in. 

Meer weten en proeven aan onze aanpak: Kom naar de Masterclass Zelfsturing en Besluitvorming op donderdag 6 september 2018.

Mail ons voor een intakegesprek

We respecteren je privacy!

Heleen Kuiper en Toon Franken zijn ervaren organisatiecoaches en al jaren actief in het begeleiden naar nieuw organiseren (‘Teal Organiseren’). Heleen en Toon verzorgen regelmatig in company workshops over integrale zelfsturing.

Heleen Kuiper  (1970) heeft ruime ervaring als coach, trainer en organisatieadviseur. Ze heeft meer dan twintig jaar ervaring in de profit en non profit wereld. Als projectmanager, lijnmanager en (extern) adviseur en coach. Ze maakte een serie interviews over Teal Organiseren in Nederland met o.a. Buurtzorg, Bakker van Maanen en gemeente Hollands Kroon, schrijft en spreekt over zelfsturing. Naast haar werk voor Adelante Coaching & Advies is ze consultant voor Het Eerste Huis. Haar expertise omvat o.a. Integral Thinking, Spiral Dynamics, Theory U, Deep Democracy en holacracy. Ze begeleidde onder andere organisatieverandering- en zelfsturingstrajecten bij de NPO, Nationale Nederlanden, TNO, KPN, MAB Development en ProRail.

‘Mijn ervaring is dat zowel organisaties als medewerkers tot bloei komen bij zelfsturing. Er verandert iets wezenlijks als mensen de ruimte krijgen hun verantwoordelijkheden zelfstandig op te pakken. En organisaties gedijen als de structuur op initiatief van de medewerkers met kleine stapjes aangepast wordt naar wat beter werkt, in plaats van elke paar jaar een grote reorganisatie door te voeren.'

Toon Franken (1963) faciliteert sinds 2000 verandertrajecten en leiderschapsprogramma’s in organisaties. Hij was van 2007 tot 2016 mede-eigenaar van Nieuwe Dimensies, gericht op versterking van ondernemerschap en performance. Sinds 2015 heeft hij zich toegelegd op nieuw organiseren en zelfsturing. Toon schrijft regelmatig artikelen over zelfsturing, is kennispartner bij nieuworganiseren.nu en consultant voor Het Eerste Huis. Hij is opgeleid in o.a. Theory U, systemisch werken, Spiral Dynamics en holacracy en begeleidt  transformatie naar meer zelfsturing bij onder andere Kinderopvang Humanitas, Gemeente Hertogenbosch, NPO,  Alliander en Antea Group. Daarnaast begeleidt hij diverse managementteams.

‘Ik houd ervan mensen en organisaties uit te dagen de echte wezenlijke zaken aan te pakken, terug naar de bedoeling! Mijn missie is organisaties te transformeren tot hotspots, waar mensen zich met bezieling en ondernemerschap zich samen inzetten voor het creëren van mooie dingen voor de mensheid.’

 

"Mooi vond ik hoe theorie afwisselend met oefeningen werd aangeboden. Er werd gelijk ingehaakt op de vraagstukken die op dat moment speelden voor de deelnemers. De Tribe heeft voor mijn team concreet opleverd, dat we zijn gaan werken volgens “Getting Teams Done”, 1 van de methodieken die zijn aangereikt. Ik ben nog wel de leidinggevende van het team, maar wel anders, meer als coachend/teamcoach."

Diana Visser-Rowaan, Manager Facility Services en deelnemer Leergang, Groningen Seaports

"Ik beveel de Leergang Integrale Zelfsturing aan, als je meer zelfsturend wil worden met je team/afdeling. Je krijgt én oefent met allerlei methodieken en handvatten, zodat je kunt kiezen wat past bij jouw mensen. Met name de sessie over getting teams done bracht veel verheldering voor mij en bleek een methode om het team verder te ontwikkelen in zelfsturendheid; doordat je gaat werken vanuit rollen. Goed aan de Leergang vond ik dat je steeds meteen zelf aan de slag gaat met de kennis die wordt aangereikt en dat er veel aandacht was voor toepassing."

Anita Roosendaal, aanjager zelfsturend team en deelnemer Leergang, Gemeente Medemblik