+31(0)6 21 277 130 info@adelante-advies.nl

Visie

Je loopt als organisatie, of als team, of als individu vast. Wat je altijd deed werkt niet meer, je krijgt niet de resultaten die je zou willen krijgen. Dan is het tijd om vanuit een ander perspectief naar de situatie te kijken.

Ik bekijk organisaties, de mensen in de organisaties en hun problemen vanuit een evolutionair perspectief. Evolutionair perspectief wil zeggen dat er steeds een logische volgende stap is, een nieuw paradigma. Je ziet dit zowel in de ontwikkeling van mensen plaatsvinden als in de ontwikkeling van organisaties.

Kenmerken van evolutionaire ontwikkeling

Een belangrijk kenmerk van evolutionaire ontwikkeling is dat het altijd gepaard gaat met een breder wordende blik, met meer abstractievermogen, meer bewustzijn, en minder op jezelf gericht zijn. Je ziet dit bij de ontwikkeling van kinderen, die als dreumes alleen op zichzelf gericht zijn en langzamerhand leren zich te verplaatsen in en rekening te houden met anderen. Je ziet dit in de ontwikkeling van de mens als soort, die ooit alleen korte termijn kon denken en waar met het verstrijken van de eeuwen meer besef van lange termijn kwam, en meer inlevingsvermogen in anderen. Andere mensen, andere stammen, andere werelddelen.
Een ander kenmerk van evolutionaire ontwikkeling is dat het overstijgend en omvattend is. Dat wil zeggen dat een nieuwe stap altijd het oude nog in zich heeft. Het oude is niet verdwenen, maar er is iets bijgekomen dat groter is.
En een derde kenmerk is dat de volgende stap vaak gezet wordt als het oude niet meer voldoet. En dit wordt vaak veroorzaakt door maatschappelijke of technologische ontwikkelingen die de complexiteit vergroten waardoor de oude manieren van doen, de oude ideeën niet meer voldoen.

evolutionair perspectief

Een consequentie van evolutionair denken is dat er geen sprake meer kan zijn van “verbeteren” maar alleen van “ontwikkelen”. Je kunt niet zeggen dat iets niet goed is, je kunt hooguit zeggen dat het in de huidige context niet meer de meest passende manier van doen is. En dat het daarom tijd is om te ontwikkelen naar iets anders.

Wat betekent dat voor organisaties?

Als je organisatie vastloopt, is het belangrijk om te onderzoeken waar je een oud model hanteert in een situatie die daar niet meer geschikt voor is.

You cannot solve a problem from the same level of consciousness that created it – Albert Einstein

Het is belangrijk daarin verschillende aspecten mee te nemen Niet alleen de cultuur, maar ook naar de structuur, de processen en onderlinge afspraken. En ook naar de concrete gedragingen van de mensen en naar de individuele overtuigingen en vaardigheden. Door een integrale aanpak te gebruiken creëren we interventies die het hele systeem meenemen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Schrijf je in om elke twee weken nieuwe artikelen te ontvangen over 'anders organiseren'
INSCHRIJVEN